Tuesday, February 2, 2010

Cebisan kenangan bersama beliau.
Pada malam ini aku masih teringatkan arwah atok aku yang hampir sebulan meninggal dunia. Aku memanggil atok aku dengan panggilan bak. Aku lah cucu yang sangat degil dan nakal. Aku ingat lagi sewaktu aku kecil, bak lah yang menjadi tempat bergantung aku. Hal ini disebabkan aku tidak mempunyai atok lelaki selain beliau. Aku amat rapat dengan bak. Ke mana bak pergi mesti ada aku. Setiap kali aku menolongnya aku pasti akan mendapat upah sebanyak RM1. Maklumlah, pada zaman kanak-kanak RM1 tu mewah. Untuk makluman semua bak bukanlah seperti orang yang normal. Bak mempunyai satu penyakit sendi yang menyebabkan sendi-sendinya tidak boleh lurus. Orang kampong selalu memanggilnya dengan panggilan Haron dengkot. Yang aku respect pada arwah, semua orang kat Segamat kenal beliau, tidak kira peringkat umur.Tanggal 28 Disember 2009 lebih kurang jam 9 pagi bak telah diserang angin ahmar. Pada mulanya aku tidak mengetahui sebab kenapa die mengejang secara tiba-tiba. Aku dengan keadaan panik dan tidak tahu hendak berbuat apa-apa hanya membaringkan arwah ke atas katilnya semula. Hampir 2 jam bak mengejang, anak-anak, menantu dan cucu hanya bacakan surah Yasin sahaja. Sehinggalah belah petang doktor datang ke rumah dan mengesahkan bak menghidap angin ahmar dan perlu mendapatkan rawatan di hospital dengan segera. Tanpa berfikir panjang, uda (anak ketiga kepada bak) dan ayahku (anak kelima kepada bak) memanggil ambulans dan segera membawa ke hospital. Pada waktu malam tersebut aku telah menemani arwah di hospital. Aku terasa sedih bila lihat beliau di hospital. Dengan tidak makan seharian beliau bagaikan ingin memberi tahu aku sesuatu. Tetapi tidak terdaya akibat bunyi suaranya tidak terkeluar langsung. Aku biarkan malam itu berlalu dengan sayupnya. Aku teringat, selepas hari berikutnya beliau di masukkan ke hospital beliau bagaikan berada di tempat lain. Pada waktu itu, arwah ketawa dan tersenyum. Anak-anak, menantu serta cucu yang berada di situ hanya dapat melihat gelagat arwah.

Pada malam tahun baru aku sekali lagi menemani arwah di hospital. Pada malam itu arwah cukup resah. Aku mulai perasan dengan keresahan arwah menyebabkan dada aku terdetik satu pertanyaan. Adakah malam itu beliau akan pergi meninggalkan dunia ini? Kerisauan membuatkan aku tidak boleh tidur pada malam itu. Aku berasa lega malam itu bukanlah hari-hari terakhirnya. Tapi malam itu merupakan malam jumaat yang terakhir baginya. Pada 2 Januari 2010 aku ingin pulang ke kampus selepas seminggu aku meninggalkan kuliah. Sebelum pulang ke kampus aku jumpa dengan arwah. Perasaanku berat sekali sewaktu ingin berpisah dengan beliau. Akan tetapi aku biarkan perasaan itu bermain di tepi. Rupanya kucupan yang aku berikan pada waktu itu merupakan kucupan terakhir aku kepada beliau. Pada hari berikutnya, arwah telah meninggalkan tanda-tanda yang mengatakan beliau ingin pergi jauh dari sini. Akan tetapi seorang pun daripada ahli keluarga aku tidak memberitahu aku.Tanggal 4 Januari 2010 lebih kurang jam 1.15 tengah hari aku mendapat panggilan atas permergian arwah buat selama-lamanya. Aku rasa lemah satu badan sewaktu aku mendapat berita tersebut. Aku meraung sekuatnya swaktu berada di atas motor. Tanpa membuang masa aku memohon rakan ku yang mempunyai kereta untuk membawa ku pulang ke Segamat. Aku memecut keretanya dengan pantas sekali. Sewatu di dalam perjalanan aku sempat memberi pesan kepada mak supaya tidak dikebumikan arwah dengan cepat. Akan tetapi aku rasa kecewa setiba aku di Kemaman aku mendapat berita arwah sudah dikebumikan. Di dalam hati aku sebak yang tidak terkata sebaik aku diberitakan mengenai arwah telah dikebumikan. Aku rasa bagai hilang arah. Aku tidak dapat mengucup arwah buat kali yang terakhir. Patutlah pada hari Sabtu sebelum aku pulang ke kampus, aku terasa berat untuk tinggalkan arwah. Akan tetapi disebabkan pembelajaran aku terpaksa pulang. Aku masih mengingati arwah walaupun hampir sebulan beliau meninggalkan dunia yang fana ini. Setiap kali sepi menyelubungi diri ini pasti teringatkan arwah. Hanya memori bersama arwah sahaja yang bermain di fikiranku sekarang ini. Mungkin cucu-cucu arwah yang lain tidak terasa sangat. Tapi aku dapat rasa kehilangan arwah. Aku ingat lagi sewaktu arwah sakit sebelumnya, aku banyak menghabiskan masa dengan arwah di hospital. Disebabkan itulah aku rapat dengan arwah.

Ya Allah di malam yang hening ini aku berdoa agar engkau tempatkanlah arwah atok aku di tempat-tempat orang yang soleh. Kau tabahkanlah hati hambamu ini dalam menempuh dugaan dalam hidup ini.

Biarkanlah kenangan itu hanya tinggal kenangan di dalam memori dan sanubari aku. Bak, along masih sayangkan bak. Along rasa menyesal sebab balik pada kali terakhir along mencium dahi dan tangan bak. Along masih kesal kerana tidak dapat mengucup bak sebelum bak masuk ke alam lain. Yang along boleh bantu dengan sedekahkan Al-Fatihah dan surah Yassin untuk bak. Terima kasih bak selama ini memberi kasih sayang kepada along dengan tidak terkira.

(2 Februari 2010, Selasa, 2:30 pagi)


pembaca yang budiman aku mengharapkan kamu sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah atok aku.... terima kasih yang tidak terkira.

No comments: